Thursday, January 22, 2009

Away To Bangkok

Welcome Bangkok.wahh sudah agak lame aku pulang dari sane,tapi baru ade kesempatan tuk aku create entry nih.hahaha padahal pemalas.ape yg aku nk cite sket pasal trip aku kesane nih,bertolak seawal 4 pagi dari melaka.cam biase le menuju ke LCCT.pendekkan cite,trip yang menyeronokkan la bagi aku.kenderaan nih dipanggil TUKTUK sbb ekzos die bunyi gtu.lagi xnak ingt driver2 die bawak kat sane.kalo siang 20 baht je kalo mlm sampai 100 baht die amik.aku sempat gak la naik mende alah nih.
Kat sane, ade jugak boat yg macam kat melaka river tu tapi bangkoknye boat lagi adventure beb.dh la xde safety jacket, brother tu plak bawak boat cam nak merempit sedangkn kiteorg nih nk melancong.tapi mmg sempoi giler ah boat dorang,masuk plak kawasan kampung2 mmg unik.
ngah ngah ronda ngan boat tu, ade plak makcik dtg ngan perahu die jual jual barang.rupenye floating market mmg btol2 wujud la.aku xtau plak.kelakar plak aku tgk mkcik jualjual dalam air, ade tu plak siap masak masak lagi atas perahu dorang.mcm mane tu eh,tp aku x sempt shoot gmbr tu.
Perut da lapar,kami g la mkn kat food court tgkat bape ntah aku lupe.punye la susah nk cari mkanan halal sane.skali jumpe ape lagi tarok la puas2.aku mkn nasi yg ade udang, sume boss yang bayar, time kasih incik boss.
Yang nih ari ke2 kalo aku xclap.kami ni jalan jalan la nak cari tmpat name JIM THOMSAN.ape tu, for the 1st time, aku pn xtau tapi aku ikut je.jalan punye jalan aku ternmpak la sign board kat sane,agak pelik la sbb mcm kelakar je.warne da PAS, tapi logo plak dacing BN.wahh kat bangkok dorang dah sepakat kot.haha..ENTRY LAWAK..7 ribu

Pada hari ke3, kami semua pergi ke Pusat membeli belah terkenal gak la kat sane. Paun adillah bawak aku satu kedai nih,kedai ni mmg kedai barang2 yg berjename dan Original la.Setelah membelek2 ape yang ade kat ctu, aku rase cam biase je of coz la sbb kedai ni kedai kaum hawe.Tetibe puan telah menyedarkan aku tentang seorang yg bernama IBU,UMI,EMAK dan seumpamanye.............

Puan : Azim, awk xbeli pape ke untuk mak awak kat kampung
Azim : Tak beli pape la puan just cenderamata je ( sambil menunjukkan barang di dalam plastik)
Puan : Issh Azim...awak have to buy something kat mak awak la.
Azim : Tapi saye nak beli ape puan, saye tak reti sgt pilih mende ni
Puan : You should( dialog omputeh) beli bag ni Azimtuk mak awak, sure die akan sayang gileee kat awak.
Azim : berape riyal ni puan,saye xmampu la nak beli yg jename2 nih.ape die tulis ni.TODS? saye xpenah dengar pon.
Puan : aduhhh awak ni Azim..kalo awak pegi kat KLCC harge die RM7000.00 awak tau. saye dah beli 2 dah.hahahaha.
Azim : saye x cukup duit la puan, tinggal beberape ribu baht je lagi ni ( dengan lagak orang kaye).
May i borrow some money from you madam, nnt back to Malaysia saye bayar balik.duit ade tertinggal dalam meje ofis.hahaha ( dialog omputeh).
Puan : Ehhh sure boleh, saye masih ade sejuta baht lagi ni nak dihabiskan.amik la pakai dulu.
Azim : ( dengan rambang matenye, aku telah mencapai beberape buah bag berkualiti tu tanpe segan silu,satu tuk umi, satu tuk adik perempuanKu dan satu xtau untuk siapa ( milik siapakah bag itu)...
Puan : mesti mak awak bangga anak die bagi bag beharge RM7K nih azim.
Azim : Betul puan,saye ni x berkire sgt la dengan mak, sepuluh ribu pon saye sanggup puan ( dengan lagaknye, sambil mengangkat kening kanan ) saye ingt mak saye la paling style pegi kenduri kawin kat2 kampung nanti.....

" begitulah sedikit sebanyak dialog POYO si Azim dengan Puan adillah yang baik hati pinjamkn aku duit."puan adillah sebagai pemandu arah.kalo nak suruh aku yg bawak mmg sesat la.
aku jumpe cermin fish eye nih kat lorong nk pegi JIM tu la.ingtkn kitrg da sesat,tapi mmg jalan nak g kat JIM mmg cenggitu.ni keje time bosan la ni.
sampai sudah tmpt yg di tuju tuh.ape la yg menarik kat ctu eh.tapi ade sorg awek cun gile kat ctu.die tour guide kiteorg.aku bkn dengar sgt die bercerite, aku ngan MIN duk usha die je.mmg comel la awek thai nih
rantai ni nmpm je cam plaktik, mak aii berat gile.
aku pn xtau ape mende nih, tapi cam simple je die wat dari plastik cam ikat ikat byk2.jadi la camtu.aku tgk menarik tu yg aku shoot.
ni plak toilet kat JIM tuh.interior design toilet nih mmg cantik.selese giler ar kalo nk buang membuang sisa toksik dlm bdn ni.xmcm toilet pn aku tgk.
ni lah satu2 nye restaurant halal yg aku jumpe, sbnarnye ade byk lagi tapi jauh la.yg ni dipanggil restaurant MakYah.dah la die leh cakap kelantan,ape lagi mmg jumpe membe la kat sane.makanan die pedas sket.tapi mmg best.Gambar hiasan kat atas tuh cendemata yg puan beli tuk anak dorang.skunk ngan rabbit.kalo u all nk tau, mende nih dibuat dari berus sabut yg kite gune wat basuh kasut skolah kecik2 dulu.
gambar nih xde komen.....
aku dan 2 org lagi anak mat saleh berjaye sampai ke puncak.eleh belagak seh bdak mat saleh ni,nasib baik comel.how are you, where do you come from? aku sape kat dorang.nk ckp byk2 xreti


dah 4 hari kat sane xreti2 nak balik.duk lame2 habis la duit incik boss nnt.time to take off.aku snap sakan dalam flight tu.ngan gmbr pramugari pn aku shoot gak.hehe.
perjalanan balik, aku diberitahu incik boss yg ari tuh ade gerhane bulan.aku pn standby slr aku ngan polarize skali nk shoot fenomina tu.byk gak la aku shoot.nk setting camera lagi . adoi sempat ke,die keluar kejap je pn.tapi pas aku perhati btol2 kat pc,bley nampak la gerhane tu.sampai je melaka,aku balik then rest cukup.Wahhh sgt best thanx for all the crew and incik boss sekeluarga.

lain2 gambar aku upload kat friendster je......

9 comments:

nieja said...

fulamak,
best je u g bgkok.

StEnZ! said...

heheh best la gak
cepat nye u bace entry i, baru je update

zai said...

ingatkan makanan ape dlm pinggan tu... rupanya souvenier :)

nieja said...

haha
biase la
pantas! kahkahkah

StEnZ! said...

laa acu ingt makanan ke?
hehe ade plok nk mkn binatang gtu

StEnZ! said...

bagus bagus...i suke pantas2 ni

Reenza said...

beg tu dah ade empunya ke??
yang satu tu bagi aku bleh???
hahaha

StEnZ! said...

Bag tu belum ade empunye pon.
hahah aku nak simpan bg awek aku satu ari nanti

lara maya said...

nak beg tu ley???
lalalalala....he2...